Walaupun Sudah Lama Meninggal Namun 4 Orang Selebriti Ini Masih Lagi Menjana Pendapatan

Walaupun sudah meninggal dunia namun terdapat beberapa selebriti dunia yang masih boleh menghasilkan duit. Bukan sahaja nama mereka diingati tetapi turut dapat menjana keuntungan.

Kebanyakan harta yang mereka peroleh ialah dari kos royalti, jualan lagu dan kerja telah mereka lakukan semasa masih hidup.

Pendapatan yang mereka hasilkan tidaklah terlalu banyak, tetapi ianya dalam kuantiti yang banyak. Walaupun duit yang didapati tidak tahu akan dibelanjakan ke mana tetapi setiap tahun jumlah kekayaan mereka terus menigkat walaupun mereka tidak lagi hidup di dunia ini.

Seperti laman web Therichest.com, 4  selebriti yang masih mengaut keuntungan meskipun telah tiada dalam dunia ini:

1. Muhammad Ali

Dia bukan sahaja petinju dunia tetapi juga wira sejati kerana telah memperjuangkan hak-hak orang Afrika. Sejak bersara pada tahun 1981, Ali sering masuk ke hospital. Akhirnya pada awal 2015 dia menerima rawatan kerana didiagnosis dengan radang paru-paru dan telah lama mengalami Parkinson. Bagaimanapun, perkara tersebut tidak mengganggunya untuk meneruskan kerja amal di seluruh dunia.

Dia menghembuskan nafas terakhir pada usia 74 tahun selepas menjalani rawatan yang panjang. Setiap usaha telah dibuat oleh pasukan perubatan, tetapi ternyata ajalnya sudah dekat.

Walaupun dia telah meniggal dunia tetapi Ali tetap mampu memperolehi duit sehingga mencapai US$80 juta.

2. Bruce Lee

Pada tahun 1973, pelakon terkenal dan ahli bela diri, Bruce Lee, meninggal pada usia 32 tahun. Dia yang dilahirkan di San Francisco, Amerika Syarikat, meninggal akibat sakit kepala yang berpanjangan dan kemudiannya disebabkan oleh tindak balas ubat penghilang rasa sakit yang dimakannya.

Bruce Lee yang dilahirkan pada 27 November 1940 mempunyai bapa yang juga seorang bintang opera Cina. Ketika itu bapanya sedang dalam perjalanan ke Amerika Syarikat.

Pada tahun 1941, keluarganya pulang ke kampung halaman mereka di Hong Kong. Lee mula muncul menjadi pelakon kecil yang muncul di skrin. Dia bukan sahaja baik untuk bertindak tetapi juga mahir dalam menari dan mengamalkan ilmu pertahanan diri iaitu Wing Chung Gung Fu yang dikenali sebagai Kung Fu.

Pada tahun 1959, Lee berpindah ke Amerika Syarikat dan memasuki Universiti Washington dan membuka sekolah seni mempertahankan diri di Seattle. Pada tahun 1965, Lee telah berkahwin dengan wanita bernama Linda Emery. Setahun menjalani kehidupan bersama pasangan itu akhirnya dikurniakan seorang anak bernama Brandon Lee.

Kerjaya Lee memuncak apabila dia dinobatkan sebagai bintang Asia atas filemnya The Big Boss (1971) dan The Way of the Dragon (1972). Dia bukan sahaja seorang pelakon malah turut menyumbang di belakang tabir dengan menulis dan mengarahkan pembuatan filem.

Filem terakhir Bruce Lee telah mendapat sambutan di pasaran. Ia berjaya meraih keuntungan yang besar dan membuatkan filem itu sebagai box office.

Walaupun dia telah tiada, kematian pelakon terkenal ini semakin dipertikaikan. Banyak spekulasi mengenai punca kematiannya didengari.

Tetapi kekayaan Bruce Lee tetap terus berkembang. Ini kerana sekolah seni mempertahankan diri yang dibangunkan memenuhi permintaan. Jumlah yang diperolehi Lee boleh mencapai sehingga US$10.

4. Elvis Presley

Pada tahun 1977, dunia muzik antarabangsa kehilangan penyanyi yang sangat popular di seluruh dunia iaitu Elvis Presley, Raja Rock n Roll, pada usia 42 tahun.

Penyebab kematian Elvis masih menjadi misteri. Berdasarkan hasil ujian doktor yang bernama Jerry Francisco, dia mengatakan bintang itu menghembuskan nafas terakhirnya akibat arrhythmia jantung, salah satu jenis serangan jantung.

Ketika dia berusia 40 tahun, kekayaan Elvis mencapai US$300 juta. Ianya disebabkan oleh kerjaya muziknya yang semakin meningkat. Pada usia 36 tahun dia telah berjaya menerima anugerah tertinggi dalam acara Anugerah Grammy.

Pada tahun 2016 jumlah pendapatan yang diperoleh oleh Elvis mencapai US$27 juta. Kebanyakan diperoleh dari jualan album yang masih mendapat banyak permintaan.

5. Michael Jackson

Michael Jackson adalah pemuzik paling berjaya dan terkenal sepanjang masa di setiap generasi. Albumnya telah terjual lebih 350 juta di seluruh dunia. Sejak dia meninggal 7 tahun yang lalu hasil karyanya yang dikenali sebagai “The King Of Pop” telah laris.

Kekayaan selepas kematiannya diperoleh daripada pameran jualan tiket bertajuk “Michael Jackson One” di Las Vegas. Kemudian penjualan album dan pemilikan saham dalam syarikat masih terus menyalurkan wang kepada para pewaris kekayaan bintang itu.

Sumber: TAIKOTV

Add Comment