Jual Daging Kambing Yang Mati Diracun, Peladang Ditangkap

Dua peladang di Selatan China dipenjara gara-gara tindakan mereka menjual makanan haiwan (pokok leek) beracun kepada peladang lain hingga menyebabkan 120 ekor kambing mati.

Meng Wenguang dan Meng Fanjiang yang berasal dari Shenyang, wilayah Liaoning, menggunakan racun phorate, sejenis racun bertoksik yang diharamkan di China sejak 2002 untuk mengawal penyakit dan serangga yang boleh merencatkan tanaman leek mereka.

Apabila pokok leek tersebut matang, seorang pengedar, Dong Shoujun telah membeli sebanyak 300,000 kg leek daripada Wenguang dan Fenjiang. Shoujun kemudian mengedarkan pokok leek itu kepada penternak-penternak yang lain.

Beberapa ekor kambing yang memakan tumbuhan tersebut kemudian ditemui mati bergelimpangan. Menurut penyiasat, sekurang-kurangnya 250,000 kg pokok leek tersebut sudah dicemari dengan racun berbahaya itu.

Pihak berkuasa juga menjelaskan bahawa kedua-dua tertuduh juga telah membayar pampasan kepada mangsa sebanyak USD 29,700 (RM 116,394) kepada penternak tersebut.

Seorang lagi penternak yang membeli pokok leek itu turut melaporkan bahawa kehilangan sebanyak 80 ekor kambing selepas ternakan mereka memakan pokok leek beracun itu.

”Kami sudah pun menggunakan pokok leek sebagai makanan ternakan kami sejak 10 tahun yang lalu,” kata salah seorang penternak yang menjadi mangsa.

Wenguang dijatuhi hukuman penjara selama 7 bulan dan didenda 80,000 Yuan (RM 49,486) manakala Fanjiang dipenjara selama 6 bulan dan didenda sebanyak 50,000 Yuan (RM 30,928).

Kes kematian ternakan tersebut mencetuskan kebimbangan dalam kalangan penternak di China yang turut menggunakan pokok peek sebagai makanan untuk haiwan mereka.

Para penternak mendesak kerajaan memantau dengan lebih ketat ladang-ladang para pengusaha yang mengusahakan perniagaan tanaman makanan ternakan haiwan supaya perkara sama tidak berulang.

Sumber : China Daily

Add Comment