Akibat Penebangan Hutan Dan Pemburuan Haram Mereka Semakin Pupus

Pernahkan anda mendengar ‘burung Dodo’ (Raphus cucullatus)?

Burung Dodo ialah burung yang berasal dari kepulauan Mauritius di Laut India Selatan. Spesies burung ini telah ditemui oleh manusia pada tahun 1505 tetapi bilangannya semakin berkurangan secara mendadak sejak 200 tahun lalu dan puncanya ialah mereka telah diburu.

Kenyataan kejam yang perlu anda tahu ialah orang membunuh burung Dodo ini dalam jumlah yang besar bukan untuk dagingnya tetapi sebagai satu sukan. Dilaporkan bahawa orang mengkritik burung itu kerana daging burung tersebut tidak menyenangkan kerana rasanya seperti kayu bakar kering.

Oleh itu, mereka mula menyasarkan jumlah besar burung sebagai permainan memburu. Maka sekitar tahun 1660 burung Dodo telah “hilang” sepenuhnya dari muka bumi. Selain dari dinosaur terkenal yang telah pupus, peristiwa ini merupakan sejarah riwayat manusia pertama yang mencatatkan kepupusan makhluk adalah disebabkan oleh aktiviti manusia.

Burung Dodo tidak mempunyai pemangsa semulajadi di Mauritius sehingga membuatkan mereka tidak takut kepada manusia. Tambahan pula burung Dodo perlu makan banyak semasa musim lembap kerana makanannya banyak sekali pada waktu itu dan sebab lainnya ialah untuk menggemukkan dirinya sebelum musim kemarau tiba.

Pada mulanya burung Dodo ini dianggap sebagai burung gemuk bodoh. Sikap yang ingin tahu burung Dodo juga memainkan peranan utama yang menyebabkan kepupusannya kerana ia menjadi sasaran mudah bagi pemburu. Ditambah dengan penebangan hutan dan pembangunan bandar-bandar manusia yang semakin rancak, habitat burung-burung ini terjejas dan menjadi semakin kecil dan lebih kecil.

Apabila manusia melangkah masuk ke pulau itu, banyak haiwan asing yang dibawa oleh manusia mula membanjiri pulau tersebut dan menyebabkan malapetaka ekologi setempat yang akhirnya membawa kepada kematian banyak burung.

Pada mulanya orang tidak terlalu memperhatikan kepupusan burung Dodo sehingga cerita dongeng Alice Carole dalam filem ‘Alice in Wonderland‘ diterbitkan dan ia menjadi penjual terbaik dalam sekelip mata. Dalam cerita itu, burung Dodo merupakan salah satu watak cerita. Ia kelihatan comel dan baik tetapi ia melalui kehidupan yang sengsara. Sejak itu, semakin ramai orang tahu mengenainya. Terdapat slanga Bahasa Inggeris ‘As dead as a Dodo‘ yang bermaksud “sama sekali mati atau pupus”.

Burung Dodo sudah pupus dari bumi selama-lamanya tetapi kita masih dapat melihat salah seorang daripada saudara-saudaranya. Ia kini ditemui di Pulau Nicobar yang dipanggil Nicobar Pigeon!

Burung merpati Nicobar tidak kelihatan seperti burung Dodo sama sekali kerana ia mempunyai bulu berwarna cantik dan rupanya kelihatan sangat menawan. Bulunya kelihatan sangat indah di bawah cahaya matahari. Tetapi burung ini juga perlahan-lahan mengikuti jejak saudara-saudaranya!

Merpati Nicobar adalah burung besar dan tersebar di seluruh Filipina, Indonesia, New Guinea dan Kepulauan Solomon. Habitat utamanya ialah di hutan. Diet terutamanya ialah benih, buah-buahan dan haiwan kecil yang tidak bertulang belakang (seperti cacing atau serangga). Sarang mereka biasanya ditemui di pokok-pokok atau pokok renek dan bunyi yang dihasilkannya sangat istimewa. Ia berbunyi seperti ciak dengan tune yang paling rendah.

Walau bagaimanapun, burung merpati Nicobar diburu untuk makanan dan gastrolith (sejenis cecair di dalam perutnya) yang digunakan untuk perhiasan. Burung merpati Nicobar terperangkap dalam pasaran haiwan tempatan kerana mereka disenaraikan dalam senarai spesies yang terancam. Oleh itu perdagangan merpati Nicobar dianggap haram.

Marilah kita berharap manusia akan belajar dari kesilapan yang telah mereka lakukan terhadap burung Dodo. Mari kita berharap burung merpati Nicobar tidak akan mengikuti jejak ‘burung Dodo’ dan terus berkembang maju.

Marilah kita menghentikan haiwan-haiwan yang tidak bersalah ini daripada pupus supaya generasi kanak-kanak kita akan dapat melihat keindahan mereka juga! Marilah kita berkongsi fakta ini kepada semua orang yang mengambil berat tentang haiwan yang tidak bersalah ini.

Sumber: ERA BARU

Add Comment