6 Kekuatan Luar Biasa Yang Manusia Miliki Tapi Tidak Sedar Akan Kewujudannya

Manusia adalah salah satu keajaiban alam semulajadi. Banyak perkara yang tidak diketahui tentang manusia, baik badan, minda, dan perasaan. Apa yang ditemui oleh para saintis atau pakar perubatan tentang manusia adalah hanya sedikit kebolehan manusia.

Tetapi menurut beberapa kajian setakat ini, manusia mempunyai banyak kebolehan seperti perwira. Malangnya tidak semua manusia boleh menggunakan kebolehan super ini dan hanya orang bertuah yang boleh menggunakannya. Walau bagaimanapun, tetapi terdapat juga kebolehan super yang anda selalu gunakan setiap hari tanpa sedar.

1. Memori kapasiti penyimpanan otak manusia sama dengan 1 petabyte (1,000 terabyte)

Para saintis dari University of Texas mendapati bahawa satu sinaps (ruang antara neuron) mempunyai kapasiti penyimpanan sebanyak 4.7 bit. Setelah mengetahui jumlah sinapsinya, ternyata kapasiti penyimpanan otak adalah sama dengan 1 petabyte, 10 kali lebih banyak dari yang difikirkan sebelumnya.

2. Manusia mempunyai lebih daripada lima deria

Kita semua tahu bahawa manusia hanya mempunyai lima deria, iaitu rasa, penglihatan, sentuhan, bau, dan pendengaran. Tetapi sebenarnya manusia mempunyai deria lebih banyak daripada itu. Menurut saintis, manusia mempunyai 9 hingga 20 deria, seperti thermoception (rasa kehangatan), rasa keseimbangan, dan proprioception (memahami posisi tubuh orang lain). Dan yang lebih penting ialah deria keenam di mana kita dapat mengesan sesuatu yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

3. Mata ditutup semasa bersin agar bakteria tidak masuk

Ramai orang berfikir bahawa adalah mustahil untuk membuka mata apabila bersin kerana ia boleh keluar dari tengkorak. Tetapi kebenaran berkata sebaliknya. Walaupun sukar untuk bersin dengan mata terbuka, tetapi masih mungkin. Walau bagaimanapun, ternyata seseorang bersin dengan tertutup matanya adalah kerana untuk melindungi mereka daripada kemungkinan serangan bakteria.

4. Anda adalah 0.4 lebih tinggi pada waktu pagi berbanding pada waktu malam

Pada siang hari apabila kita berada dalam kedudukan menegak, cakera intervertebral kita menjadi lebih nipis dan lebih keras kerana adanya tekanan berat. Tetapi apabila kita tertidur, cakera itu kembali ke saiz dan keadaan normal. Itulah sebabnya mengapa anda sedikit lebih tinggi pada waktu pagi.

5. Paru-paru manusia adalah sama luas dengan gelanggang tenis

Paru-paru, baik kiri dan kanan, keduanya mengandungi sel udara, pembentukan gelembung yang berfungsi dalam pertukaran oksigen. Sekiranya semua sel udara bersatu, luasnya sama dengan gelanggang tenis.

6. Tulang manusia jauh lebih keras daripada konkrit

Anda tahu betapa kerasnya konkrit. Tetapi tulang manusia jauh lebih keras daripada konkrit. Tulang manusia diperbuat daripada bahan komposit, yang keras dan pada masa yang sama anjal. Tulang manusia terdiri daripada kalsium hydroxylapatite (60%) dan kolagen yang menjadikannya sangat kuat.

Sumber: LAICIKANG.COM

Add Comment