Apakah Maksud Lubang Kecil Di Tepi Telinga Ini? Jangan takut….

Pernahkah anda melihat lubang kecil di telinga yang muncul secara semulajadi bukan kerana ditindik

Jika Anda memilikinya, itu dinamakan preauricular sinus. Jarang manusia yang  lahir dengan keadaan telinga bertindik

Di Negara Barat, orang yang memiliki telinga seperti ini dalam 1 daripada 100 orang. Manakala di Asia pula jumlah orang yang memiliki telinga seperti ini dalam 1 daripada 10 orang.

Para saintis mengatakan lubang kecil ini terbentuk kerana   karena malformasi dari lesung telinga luar akibat permukaan kulit dan tulang rawan telinga bertemu.

Di Ethipia orang yang memiliki telinga seperti ini dianggap sebagai orang yang mempunyai tuah, kerana bakal menjadi kaya di usia tuanya.

Saintis mengatakan Sinus preauricular ini hanya tanda lahir dan bukannya penyakit. Sinus Preauricular pernah didokumentasikan oleh seorang ilmuwan bernama Van Heusinger pada 1864.

Dipetik daripada busines insider, lubang ini muncul mungkin disebabkan manusia ini asalnya ikan yang telah berevolusi daripada ikan ke monyet dan seterusnya menjadi manusia (Manusia berasal daripada tanah, diciptakan oleh Allah)

Jika anda salah seorang penghidap sinus preauricular, jangan risau kerana simptom ini tak pernah membawa kemudaratan terhadap empunya badan

sumber:supermario16

Add Comment